2023. január 18., szerda

Condottiere-variáns francia kártyával

Ugyan még nem sokat teszteltük, de egy ideje már foglakoztat hogy milyen lenne a Condottiere játékot nem a saját lapjaival, hanem francia kártyával játszani. Hamarosan beszámolok majd a tapasztalatokról.

A különbséget (és csavart) még az jelentené, hogy néhány "funkció" dupla kártyákkal lenne kijátszható, melyeket egyszerre, egy lapként kellene lerakni úgy, hogy egyértelmű legyen hogy egyszerre, dupla lapként lettek letéve. Emiatt nem 10, hanem 15 lap lenne mindenkinél kezdetben ill. a csaták elején. Valamint nem csak kettő, hanem bármennyi lap megtartható lenne a csaták végén, ezeket kell kiegészíteni 15-re, ill. 15 + kétszeresen a megszerzett területek számára (tehát két megszerzett területnél 19-re).

Dupla lapok:

Megadás ("kulcs") - 2 db király
Tavasz - 2 db dáma
Tél - 2 db jumi
Dobos - 2 db 2-es
Pajzs (ez nincs az eredeti Condottiere-ben) - 2 db ötös lap - ez megvéd a püspök hatásától.
Boszorkány (ez sincs az eredeti Cond.-ben) - egy piros 10-es és egy piros 3-as (kőr vagy káró, lehet vegyesen is) - a többi játékos pajzsát hatástalanítja, valamint tetszés szerint telet / nyarat csinál.
Ágyú (ez sincs az eredeti Cond.-ben) - 2 db hetes lap - egy tetszőleges zsoldos lapot (királyt, dámát nem) le kell fordítania mindenkinek, a pajzs nem véd ellene. Csak az ágyú színének / színeinek megfelelő lapok fordulnak le.

Fontos: a dupla lapok értéke mindig 0 a pontszámításnál.

A szimpla lapok:

Püspök - jumi
Kurtizán - piros (kőr vagy káró) ász
Hősnő - piros (kőr vagy káró) 10-es
Madárijesztő - fekete (treff vagy pikk) ász, bármilyen szimpla 2-es, valamint joker (a fekete ász 0-t ír, a 2-es viszont 2 pontot, de kijátszható madárijeszőként is).

A joker lap a madárijesző funkció mellett használható valamely dupla lapból egy pótlásaként is, tehát a dobos például lehet egy 2-es és egy joker, vagy a lezárás lehet egy király és egy joker (viszont pl. két joker nem jelenthet egy dobost).

A többi számos lap szimpla zsoldos, a saját értékével. A király és a dáma 10 pontot ér.

A jumi - dáma - király kombó a saját 30-as értéke helyett 40-et ér, míg ha azonos színűek, akkor 50-et. Ezekből is helyettesíthet egyet egy joker lap.

Továbbá: lap lerakás (vagy passzolás) helyett a játékos bármikor dönthet úgy, hogy négy kártyáját becseréli két másikra, amit a pakli tetejéről kell húznia. Ha négynél kevesebb lapja van, akkor természetesen nem dönthet ilyen csere mellett.

A püspökről (jumi) még egy megjegyzés: ugyan a fekete 10-esek mellett szintén tizet ér a (nem dupla lapként lerakott) dáma és király is, ha valaki lerak egy püspököt (jumit), akkor a király a legértékesebb (azt kell lefordítani), majd a dáma és a 10-es következik az értéksorrendben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése